Hae töihin

Lappi kutsui Tuulaa muutama kuukausi sitten, ja kutsuun oli helppo vastata myöntävästi, sillä Tuulalla työt muuttivat naisen mukana satojen kilometrien matkan.  

Aiemmin suurkeittiöpuolella edustustöitä tehnyt Tuula joutui lopettamaan työt tuki- ja liikuntaelin sairauden vuoksi viitisen vuotta sitten. Tuula ei jäänyt nuolemaan näppejään, ja suunnitelma oli selvä saman tien – puhelinmyyntiä! Ja miksi juuri puhelinmyyntiä?

– Aiemmassa työssä tein puhelimessa ruokatilauksia, ja kerran yksi yrittäjä siellä toisessa päässä sanoi, että sulla on just sopiva ääni ja ote, mikä sopis täydellisesti puhelinmyyntiin. Siitä se haave sitten tuli, että haluan puhelinmyyjäksi. Ja kun tuli tilaisuus, tartuin siihen ja olen tyytyväinen, kertoo Tuula jo viiden vuoden kokemuksella työstä.

Rutiineista seikkailuihin – sitä kaikkea on puhelintyö

Erilaiset projektit tasapainottavat Tuulan työtä. Hän pendelöi sujuvasti niin kuluttajapuolen kuin yrityspuolen töiden kesken. Projektit voivat olla esimerkiksi tapaamisten sopimista yrityspäättäjille kuin esimerkiksi kuluttajamyyntiä. Myyntiä Tuula ei koe vaikeaksi.

– Sinnikkyyttä varsinkin yrityspuolella vaatii se, että päättäjän saa kiinni. Se kun ei onnistu aina ensimmäisellä eikä toisellakaan kerralla, hän kuvailee.

Tuulan työviikot ovat noin puolet normaalista työviikon tuntimäärästä. Työmäärät ja tunnit hän on saanut määritellä itse. Tärkeää on, että töitä saa tehdä oman voinnin mukaan.

– Ja kun teen töitä kotona, voin vaikka välillä pitää tauon ja jumpata, jotta paikat pysyvät kunnossa. Työpanoksen voin antaa aina silloin, kun vointi on parhaimmillaan.

Tyypillisesti Tuula tekee yhden iltavuoron viikossa, muuten työt keskittyvät normaaliin virka-aikaan. Joskus tosin päivät sujahtavat hetkessä, myynti sujuu ja päivä jatkuu lähes huomaamatta pidemmäksi kuin oli alun perin suunniteltu.

Työpäivät Tuula aloittaa jo ennen aamiaista avaamalla tietokoneen ja katsomalla kaiken valmiiksi, sillä työpiste on makuuhuoneen yhteydessä. Vasta sitten on aamiaisen vuoro ja hän aloittaakin päivät puolison kanssa yhteisellä aamiaisella. Kullan kallis aamuhetki menee lehteä lukien ja yhdessä aamiaista syöden ja keräten hyvää energiaa päivän töitä varten.

Ehdottomasti parasta Kotikonttorin töissä on vapaus, eikä kauas taakse jää myöskään ihmiset.

– Eihän tämä työ olisi mitään, jos ei tykkäisi jutella ihmisten kanssa.

Työ vaatiikiin aimo annoksen sosiaalisuutta, eikä Tuulan mukaan pahitteeksi ole myöskään seikkailumieli tai salapoliisin piirteet.

– Tässä täytyy uskaltaa heittäytyä ja laittaa itsensä likoon.

Etätyö myös vaatii; on oltava itsekuria ja työmoraalin tulee olla hyvä. Kukaan ei hengitä niskaan, mutta työ pitää silti tehdä. Siihen pitää paneutua ja keskittyä.

Työssä palkitsee lopputulos

Puhelinmyyjän työhön, kuten kaikkiin muihinkin töihin, mahtuu hyviä ja huonoja päiviä.

–  Joskus käy niin, että vastapuolella on huono päivä, mutta niitä on kaikilla. Ei kannata ottaa siitä itseensä. Yleensä suurin osa on hyvällä päällä ja tylyä palautetta tulee vastaan harvemmin, kuin luullaan.

Aina työhön orientoituminen ei suju kuin tanssi. Silloin on vaan pakotettava itsensä vauhtiin – ja yhtäkkiä huomaakin, että hyvinhän työ sujuu.

– Se on vähän niin kuin ikkunanpesu. Lopputulos kuitenkin palkitsee.

Tuula kertoo nauttivansa työstään. Laadukkaat tuotteet ja projektit ovat ykkösjuttu. Sen työnanataja on Tuulalle luvannut, ja lupauksensa pitänyt. Hänelle onkin tärkeää, että kaikki tuotteet ja palvelut ovat sellaisia, joita voi edustaa ja myydä koko sydämellään.

– Eikä vähiten siksi, että se kuuluu myös äänestä, Tuula nauraa.

Eteenpäin – tavoitteet kirkkaina mielessä

Joustosta ja vapaudesta huolimatta, Kotikonttorilla ei olla kuin ellun kanat. Lähes joka aamu esimies on lähettänyt päivän agendan jo ennen kuin ehdin aloittaa työt.

– Tämän työn yksi edellytys on myös se jämäkkä esimies, ja sellainen meillä on. Tuki on tosi tärkeää, ja se, että esimies tarjoaa mahdollisuuden kehittää myös itseään. Ei tarvitse polkea paikallaan, saan aina apua.

Työtä ohjaa myös euromääräinen tavoite. Tuula asettaa joka päivä itselleen tavoitteen, eikä vaihtaisi tuntipalkkaan, sillä provisiolla tienaa paljon enemmän.

– Kun tavoite on kirkas, sitä kohti on helppo mennä, summaa Tuula ja kertoo, ettei tällä hetkellä muuttaisi työssään yhtään mitään.

Tuulaan haave toteutui. Testaa, voisiko työ sopia myös sinulle.

TESTAA TÄSTÄ
HAE TÖIHIN